Małgorzata Rojek
Małgorzata
Rojek

„Cześć, nie wiem czy wiesz, ale ktoś wrzucił tutaj Twoje przerobione zdjęcia...”„Ej, czy to Ty jesteś na tych fotach?...”„Czy to Twoje zdjęcia? Może lepiej szybko je usuń...” Otrzymałeś taką wiadomość na Messengerze? Nie wchodź w nią – ta i tego typu wiadomości to jedno wielkie oszustwo!

 

Od pewnego czasu na Facebooku pojawił się kolejny rodzaj wirusa, infekujący aplikacje Messenger.
Wirus “Is that you” – bo o nim mowa – to kolejna metoda oszustów polegająca na wyłudzaniu poufnych danych. Swoją drogą nie jest to pierwszy raz kiedy do użytkowników rozsyłane są wiadomości żerujące na ich naiwności. Pierwsze wzmianki na temat tego wirusa pojawiły się już w 2017 roku. Obecnie ta sama metoda oszustwa ponownie pojawiła się na portalu Zuckerberga.

Jak działa wirus?

Do użytkowników Messengera rozsyłane są z pozoru dość niewinne wiadomości. Od znajomego otrzymujemy informację z ostrzeżeniem, że na danej stronie XYZ ktoś złośliwe umieścił nasze zdjęcia. Rzekomy znajomy chcąc pomóc nam w tej sprawie, w wysłanej do nas wiadomości zamieszcza link do strony i radzi abyśmy koniecznie coś z tym zrobili.

Zaciekawiony i przy tym nieświadomy niebezpieczeństwa użytkownik wchodząc w złośliwi link – prowadzący do rzekomo niefortunnych fotek, zostaje automatycznie przeniesiony do panelu logowania łudząco przypominającego serwis Facebook.

W rzeczywistości nie jest to panel startowy Facebooka lecz strona specjalnie stworzona do wyłudzania danych. Jeżeli użytkownik w porę nie zorientuje się, że to pułapka i wpisze tam swoje dane, zostaną one natychmiast przechwycone przez oszustów, a jego konto zostanie zainfekowane. W najgorszym przypadku może on na stałe utracić do niego dostęp. Następnie proceder się powtarza, a z zainfekowanego już konta – często bez wiedzy ich właścicieli wysyłane są kolejne wiadomości do losowo wybranych osób i tak w kółko.


Innym przykładem może być wiadomość przekierowująca nas na inne, teoretycznie „znane nam” serwisy. Tam zamiast danych potrzebnych do logowania proszeni jesteśmy o podanie numeru telefonu i weryfikacje PIN kodem. Może to w praktyce skutkować aktywacją usługi Premium SMS i wyłudzeniem od nas realnych pieniędzy. Kolejną formą oszustwa może być również link, po kliknięciu którego może pokazać się nam komunikat wymuszający na nas instalację złośliwego oprogramowania lub wtyczki.

Form oszustwa może być naprawdę wiele. Jednak wszystkie wyżej wymienione procedery mają głównie za zadanie wyłudzenie od nas pieniędzy czy konkretnych danych aby móc je w przyszłości wykorzystać.

Więcej informacji na temat wirusa Facebook Messenger w kolejnej części artykułu. Zapraszam!

 

Źródło:
komputerowapasja.pl/wirus-na-facebooku
nowosci.com.pl/wirus-na-facebooku-czy-to-ty-jestes-na-zdjeciach-falszywe-informacje-o-oszustow-jak-usunac-wirusa-jest-nowa-metoda-6022020/ar/c1-14714658
expressbydgoski.pl/to-chyba-ty-na-zdjeciach-tutaj-ktos-je-wrzucil-ta-wiadomosc-to-oszustwo-wirus-na-facebooku/ar/c12-14505631
www.twojostrow.pl/to-ty-na-tych-zdjeciach-tutaj-dostales-taka-wiadomosc-nie-klikaj-to-oszustwo/id-16073
www.wp.pl/?s=https%3A%2F%2Ftech.wp.pl%2Foszustwo-na-facebooku-znowu-strasza-polakow-to-ty-na-zdjeciach-tutaj-6467942149846657a&nil&src01=6a4c8&c=96
usunwirusa.pl/wirus-facebooka-is-that-you/