Małgorzata Rojek
Małgorzata
Rojek

Tryb znikających wiadomości w Messengerze? Tak, od teraz to możliwe! Znany już nam tryb z aplikacji Snapchat możemy teraz wykorzystać również w komunikatorze Facebooka. Informacje o tym w jaki sposób działa i jak go uruchomić znajdziecie w poniższym artykule.
Zapraszam :)


Jak działa?

Podobnie jak na platformie Snapchat – również i na Facebook – Messenger do tworzenia znikających wiadomości aplikacja wykorzystuje system typu Vanish mode. Wysłane przez nas wiadomości znikają zaraz po ich odczytaniu przez odbiorcę, a następnie zamknięciu okna rozmowy. Oznacza to zatem, że po uruchomieniu wspomnianego trybu aplikacja zezwala użytkownikom na przesłanie wiadomości tekstowych, zdjęć a nawet nagrań głosowych, które nie zapisują się w archiwum chatu.

Jak uruchomić tryb znikających wiadomości w Facebook Messenger?

Uruchomienie wyżej wymienionego trybu nie jest trudne. W tym celu wystarczy:
– otworzyć okno rozmowy, u którego chcemy zastosować tryb znikających wiadomości
– następnie przesunąć palec w górę chatu i go przytrzymać
– po chwili tryb powinien załączyć się automatycznie a my powinniśmy otrzymać informację o uruchomieniu funkcji – od tej chwili każda wysłana przez nas wiadomość w danym oknie rozmowy zostanie skasowana tuż po wyłączeniu chatu.

Jak wyłączyć tryb?
To równie proste co jego uruchomienie. Wystarczy tylko kliknąć na wyświetlający się u góry napis „wyłącz tryb znikających wiadomości…” Wówczas tryb ekranu powinien natychmiast wrócić do stanu poprzedniego.

Skąd wiadomo, że tryb znikających wiadomości działa?
Tuż po uruchomieniu trybu otrzymamy taką informację, a naszym oczom ukaże się czarny ekran. Natomiast po wyjściu z okna dialogowego wszelkie wiadomości wysłane podczas działającej funkcji znikną i nie będzie można ponownie ich odczytać.

O czym warto pamiętać?
Przede wszystkim o tym, że podczas korzystania z trybu znikających wiadomości osoby, z którymi piszemy będą poinformowane o uruchomieniu przez nas tej funkcji. Oznacza to, że same mogą zadecydować czy chcą z nami w ten sposób prowadzić konwersacje czy też nie. Użytkownik z którym konwersujemy zostanie również poinformowany o każdej czynności mogącej naruszyć jego prywatność. Mowa tu głównie o czynnościach takich jak nagrywanie zawartości rozmowy czy próba zrobienia przez nas screena (rzutu ekranu) podczas prowadzonej w tym trybie rozmowy.

 

Źródło:
socialpress.pl/2020/11/jak-beda-dzialaly-znikajace-wiadomosci-na-messengerze
pomoc.home.pl/baza-wiedzy/tryb-znikajacych-wiadomosci-na-messengerze-vanish-mode